BALTHAZAR – SAND

‘De tijd gaat snel, gebruik hem wel’ is een aloud gezegde dat bij mij opkwam toen ik opmerkte dat de Belgische indierockgroep ‘Balthazar’ uit Oost-Vlaanderen al gevormd werd in 2004. In 2006 waren ze de verdiende winnaars van de ‘Humo Rock Rally’ en brachten ze een eerste EP-tje op de markt. Sindsdien hebben de twee leadzangers en songschrijvers Jinte Deprez en Maarten Devoldere samen met bassist Simon Casier, pianist Tijs Delbeke en drummer Michiel Balcaen vier albums opgenomen en uitgebracht.

Hun debuutplaat “Applause” was in 2010 al goed voor een hoge hitnotering. Daarna volgden de albums “Rats” in 2012 en “Thin Walls” in 2015 waarna Jinte Deprez als ‘J. Bernardt’ en Maarten Devoldere met ‘Warhaus’ een tijdje aan soloprojecten gingen werken. Maar er werd nieuw leven in ‘Balthazar’ geblazen wat resulteerde in een vierde album “Fever” waarmee ze in 2019 twee weken op nummer 1 in de album top 30 stonden.

Begin vorig jaar bracht ‘Balthazar’ net voor de uitbraak van de corona-crisis de single “Halfway” uit, later in 2020 gevolgd door een tweede single “Losers”. Die twee songs waren de voorbode van hun vijfde album “Sand” dat met enige vertraging eind februari 2021 (zie 1e video) zal verschijnen en elf nieuwe songs van deze talentvolle Belgische band bevat. Producer van de nieuwe plaat is Jasper Maekelberg die deze klus ook al uitstekend klaarde voor hun vorige album “Fever”.

De meeste tracks op “Sand” zijn ook nu weer opgebouwd volgens het vertrouwde recept van deze groep: een stevige baslijn, bijpassende percussie en heel wat synthesizerklanken die telkens weer voor swingende, funky melodieën zorgen. Dat kunnen we hier horen bij songs als “Moment”, het net als nieuwe single gelanceerde “On A Roll” (zie 2e video), “I Want You”, het sexy dansnummer “Linger On” en “Hourglass”. Tussendoor gaat het tempo ook wel even naar beneden voor het nummer “You Won’t Come Around” dat intussen als derde single werd gereleased en in mindere mate voor de songs “Passing Through” en “Leaving Antwerp”. Ook de albumafsluitende track “Powerless” is een trage tempoballad die in een heel herkenbare ‘Balthazar’-stijl wordt gepresenteerd.

Het is de harmonieuze samenzang tussen singer-songwriters Jinte Deprez en Maarten Devoldere die de sound van ‘Balthazar’ kenmerkt en de nummers een speciaal tintje geeft. Voor de opname van deze plaat werd eveneens een beroep gedaan op een heus blazerskwartet en strijkerstrio en op drie vrouwelijke backing vocalisten met Judith Okon, Stefy Rika en Nina Babet. We denken dat er in de loop van dit jaar nog wel één of ander nummer uit “Sand” goed zal bevonden worden om zijn pad in de hitlijsten als single te gaan bewandelen. En dat is altijd een goede zaak voor de Belgische muziek die het in deze barre tijden toch al ontzettend moeilijk heeft om te overleven. “Sand” erover!

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Play It Again Sam
Distr.: PIAS

video